april 2011

Lavkarbo-fiskefrokost:

Straks er det dags for å tusle til skolen å ha enda en eksamen.. Mat er ganske så viktig når man driver å stresser med sånt tull. Jeg har alltid vært dårlig med maten når eksamenstiden kommer men i år har jeg bestemt meg for å ta meg tid til å lage ordentlig måltider, det må da være positivt for de små grå vil jeg tro.

Du trenger:
- 150 g. sei
- 100 g. blomkål
- 50 g. sopp
- 2 ss olje
- 1 ss seterrømme
- Ønsket type krydder.
Gni oljen godt inn i fisken og ha på ønsket krydder. Kutt opp grønnsakene og legg både det og fisken i en ildfast form. Stekes i ca. 10 min på 170 grader. Kjempegodt med en god ss seterrømme og smeltet meierismør til!

Totalt næringsinnhold:
Energi: 400 kcal
Karbohydrat: 5 g.
Fett: 30 g.
Protein: 28 g.

Nå skal jeg bare ha litt disko for naboene mine før det er rett på skolen.. De har hørt på litausk folkemusikk i hele dag så nå får de høre på nach-musikken fra forje helg, igjen. Heldiggrisene! :)

Dagens lunjtips: sellerirotfries

Nå skal jeg straks på skolen å ha eksamen og det sies jo at uten mat og drikke duger helten ikke. Så mat må man ha!

Det var mamma som fortalte meg at det gikk ann å lage "pomfri" av sellerirot så det måtte jo prøves!

Du trenger:
1/2 sellerirot
3 dl olje
Ketchup

Fjern skallet på roten og kutt den opp i strimler. Varm opp oljen i en kjele med lokk og ha strimlene forsiktig i.

La det stå å koke på høy varme i ca. 10 minutter til strimlene får en gylden overflate.


Nå vet ikke jeg hvor mye av oljen som trekker inn i selleriroten så å regne ut næringsinnholdet får jeg faktisk ikke helt til. Karbohydratinnholdet uten ketchup er i alle fall ca. 3-5 g. for jeg brukte rundt 100-150 g. av rota.

Det var kjempegodt og smakte nesten som vanlig pomes fries!

Litt info om alkohol på et lavkarbokosthold!

Først og fremst må jeg bare si at det var utrolig koselig å møte flere av dere i påsken! Jeg skjønner ikke at dere klarte å kjenne meg igjen men det var hvertfall kjempegøy å hilse på dere!

Mange lurer på dette med alkohol i forbindelse med et lavkarbokosthold så her kommer litt info. Dette tar utgangspunkt i ketolysekuren, som jeg går på og ikke generell lavkarbo.

MAN KAN DRIKKE ALKOHOL UTEN Å ØDELEGGE DIETTEN:
Det eneste man må passe på er type alkohol man får i seg. Øl og all sukkerholdig drikke fører naturlig nok til at man går ut av ketose. Ren sprit inneholder derimot ikke karbohydrater og er "det beste" å drikke på et lavkarbokosthold. Nå mener jeg selvfølgelig ikke at du skal drikke det rent! Redbull uten sukker, low-carb monster, light-brus, saft og de hat/elskede gele-shotsene med vodka og lavkarbogele er gode alternativer for å holde seg i ketose. Et kjapt google-søk gir også gode lister over lavkarbovennlige vintyper.

HVA SKJER MED KROPPEN NÅR MAN DRIKKER ALKOHOL:
Fett er den vanskeligste energikilden for kroppen å ta i bruk og med en gang man drikker vil kroppen slutte å bruke ketonene som brennstoff. Det som skjer er at kroppen heller tar i bruk alkoholet som og den vil ikke gå tilbake til ketoner før alkoholet er helt ute av systemet. Det kan ta flere dager før kroppen går tilbake til å forbrenne ketoner igjen.

VIKTIG Å TENKE PÅ NÅR DU DRIKKER I KETOSE:
Har du lest "Slank med ketolysekuren" vet du allerede at mengden alkohol en trenger før det går "rett i fletta" er relativt lav. Har du drukket i ketose uten å lese boken vet du det enda bedre!
Tolleransen for alkohol sies å bli halvert, jeg mener det er en ganske hard underdrivelse! Man er ikke langt unna dritings av å lukte på flaska.. Man blir rett og slett full på en helt annen måte enn ved et vanlig kosthold.
Alle har vel drukket på tom mage og merket den "pang-full" følelsen man får? Det er vel den enkleste beskrivelsen av hva som skjer når man drikker i ketose.

HVA JEG DRIKKER:
Jeg regner med å få dette spørsmålet på mail siden jeg "går ned i vekt uansett hva jeg får i meg", så da svarer jeg på det før spørsmålet kommer :)
1. Vodka og redbull uten sukker/sprite zero med noen små limebiter i
2. Tequila
3. Gele-shot
4. Robert Vic (rødvin)

HVA SOM SKJER NÅR DU IKKE TAR HENSYN TIL AT DU TÅLER MINDRE:
Det sier seg vel litt selv. Men man blir faktisk så full av "vanlig mengder" alkohol at man ikke klarer å gå på beina!
For det første er det relativt flaut å være sørpesnøvledritings før andre merker noen ting og for det andre ender det så og si alltid opp med at man skader seg selv på et vis. I tillegg ødlegger man hele kvelden. Har du først blitt så full er det ikke sånn at du kan ta en power-nap og kjøre på igjen, det er bare å kaste inn håndkleet og dra hjem. 

FOR AT DU SKAL SLIPPE Å GÅ PÅ EN SMELL KAN DU TA EN TITT PÅ HVA JEG HAR GJORT:

Polsk pepperrotsprit på bygdefest oppi Lierskauen drepte ankelen min. Jeg hadde drukket mye mindre enn alle de andre men endte likevel opp med å ringe min kjære pappa, som måtte hente meg og kjøre meg til legevakten dagen etter..
Slik ble kneet mitt seendes ut etter at jeg fikk for meg at turning i fylla var en knakanes bra idè! Da hadde jeg også drukket mye mindre enn de andre og var mest dritings av alle.. Foresten, hvis dere setter helen inntil "albuekroken" ser dere at foten er ca like lang som underarmen? Det var det jeg skulle poengtere da kneet endte opp slik. Blåmkerket fortsetter nedover leggen og inn på siden av låret, det er godt og sårt fremdeles for å si det sånn!
Det var en kjapp innføring, er det noen som lurer på noe rundt dette temaet, skrik ut!

Q. HAR DU NOEN DÅRLIGE ERFARINGER MED DRIKKING I KETOSE?

Dagens frokosttips: Ferske reker med dill og majones

Denne helgen har vært utrolig koselig! På fredag var jeg ute med litt folk jeg gikk på videregående med og på lørdag var det personalfest på jobben også skulle vi ut på Z etterpå.
Jeg fant ut at jeg skulle dra litt tidligere fra personalfesten for å møte en kamerat og hans kamerater, så enden på visa ble at vi aldri kom oss til Z engang. For det er visst sånn, at om man er gutt og har på seg shorts da kommer man ikke inn gitt, shortsdiskriminering spør du meg! Du har missforstått noe hvis du driver utested i Drammen og tror vi skal kle oss opp som Bærumssnobber...
Men vi var mange andre koselige steder og møtte massemasse koselige folk!

Så, det er i alle fall derfor jeg ikke har blogget noe denne helgen. Jeg kom hjem utpå ettermiddagen idag med store planer om å sove, men neida det var jo Godsetkamp idag.. Så istedenfor å sove blei det å høre på jubel og hyl fra Marienlystbanen. Godset vant i det minste da, så gratulerer!

Men nå er det nok babbel!


Reker med majones og dill er utrolig godt og sunt.
Jeg kjøpte med over 2 kg reker hjem til foreldrene mine på fredag, feilberegna hvor mye vi spiste ganske grovt. Men godt var det hvertfall!Kjempegodt lunsjtips!

Har man fått seg grill så må grillen brukes! Dette kan selvfølgelig også lages i vanlig ovn.

Du trenger:
-  50 g. squash
- 100 g. kjøttdeig
- 50 g. ost
- 3 skiver rød paprika
- 5 sopp
- 2 skiver løk
- 2 ts Landlord tomatpurè
- Meierismør
- Krydder: chillipulver, salt, pepper, hvitløkspulver, kayennepepper, oregano, løkpulver, kanel, ingefær og viltkrydder)

1. Skær squash i tynne skiver og strø litt salt over.
2. Bland 1 ts tomatpurè og div. krydder i kjøttdeigen, lag små boller og brun i panne med meierismør
3. Finhakk grønnsakene og stek de i en blanding av vann, smør, tomatpurè og krydder
4. Legg lagvis squash, ost, kjøttboller og grønnsaker på sølvfolie og topp med ost.
5. Stek på grillen i ca 10 min, til osten er smeltet.

Totalt næringsinnhold:
Energi: 500 kcal
Karbohydrat: 5 g.
Fett: 40 g.
Protein: 35 g. 

Blomkålsalat - perfekt som tilbehør til grillmat!

Blomkålsalat er lavkarboens svar på potetsalat! Det smaker like godt og er mye sunnere.
Siden så mange av dere har spurt om denne oppskriften så tenkte jeg det var på tide å legge den ut. Kos dere!

Du trenger:
- 1 Blomkålhode
- 1,5 dl rapsolje
- 50-100 g. finhakket rød paprika (liker du grønn paprika så har den litt mindre karbohydrater)
 - 4 skiver finhakket sylteagurk
- Ønsket mengde fersk gressløk

- 1/2 boks seterrømme
- 1/2 pose ekte majones
- 1 ts dijonsennep
- 1 ss mørk eddik
Salt, pepper, hvitløkskrydder, chillipulver, paprikapulver, karri

Kok blomkålen mør og skyll den i kaldt vann. Ha paprika og olje i en stekepanne og la det stå å "koke" i et par minutter. Bland seterrømme, majones, sennep, eddik og krydder i en bolle, hell over paprika og oljen og bland godt. Kutt blomkålen i ønsket størrelse og ha den, løk og sylteagurk over i bollen. Bland godt og la salaten stå i kjøleskapet til den blir ordentlig kald.
Totalt næringsinnhold:
Energi: 2550 Kcal
Karbohydrat: 18,3 g.
Fett: 270 g.
Protein: 12 g.

Denne porsjonen holder til 4-8 stk. når man har den som tilbehør.

Lavkarbogrilling

Idag har jeg fått meg grill! Den er liten og søt og rosa og jeg klarte å tenne den på helt selv! Uten å tenne på noe annet rundt.. Så da ble det grillmat til middag!

Kjøpte frosne sommerkoteletter på tilbud på Rimi. Litt nedtur at det bare var plass til tre koteletter av gangen, men da fikk jeg i alle fall sitti ute i en times tid mens jeg stekte alle fem.

Søte grillen!

Før idag laget jeg selerirot-gratengen til mamma så hadde den som tilbehør til kotelettene, nam!
Totalt næringsinnhold:
Energi: 750 kcal
Karbohydrat: 3 g.
Fett: 70 g.
Protein: 55 g.

Hjemmelagde lavkarbo"seigmenn"

Denne la jeg ut på motivated for en ukes tid siden, men tenkte det var greit å legge den ut her også.

Du trenger:
1 pakke gelatinplater
3 dl vann
1-1,5 dl Fun-light saft
2 ts sukrinmelis (+ litt vanlig sukrin til å strø over bitene)

Ha vannet i en kjele og la gelatinplatene ligge i bløt i ca. 5 min. Varm vannet forsiktig opp til gelatinen er helt smeltet

Ta kjelen av platen og tilsett saft og sukrinmelis, blandt godt

Hell alt over i en form slik at høyden blir ca. 0,5-1 cm. og sett formen i kjøleskap i minst 4 timer, til alt er ordentlig stivnet

Ta formen ut og ha den i litt varmt vann, snu den på hode over bakepapir eller liknende

Skjær i passende størrelser og oppbevar kaldt

Dryss over litt sukrin før servering og kos deg med god samvittighet!

Totalt næringsinnhold:

Kylling i baconsaus

Kylling og bacon passer veldig bra sammen. Jeg liker for det meste bare brun saus og bernaisesaus men baconsaus smaker faktisk veldig godt!

Du trenger:

- 1/2 kylling i biter
- 1/2 dl fløte
- 3 baconskiver
- 1 ss meierismør
- Pepper, hvitløk og chilli
Kutt bacon i biter og stek den i masse smør. Hell over fløten og kok opp. Ha i kylling og krydder og la alt stå å puttre i noen minutter.
Totalt næringsinnhold:
Energi: 830 kcal
Karbohydrat: 1,6 g.
Fett: 63 g.
Protein: 63 g.
Dette er første gang jeg har laget noe med identisk fett - og proteininnhold. Tenkte bare å nevne det så ingen trodde jeg hadde surra til næringsinnholdet.

Squashpannekake

Du trenger:
- 100 g squash
- 2 egg
- 2 ss malte paranøtter
- 1 ts sukrin
- 1 ts kardemomme
- 1 ts kanel
- 5 dråper vaniljeessens
Bland alt til en jevn røre med stavmikseren og stek på lav varme i godt med meierismør. Jeg hadde på litt krem, syltetøy og kanel. kjempegodt!Totalt næringsinnhold i alle pannekakene, jeg fikk tre:
Energi: 540 kcal
Karbohydrat: 4,1 g.
Fett: 50 g.
Protein: 23 g.

(Har ikke regnet med kremen og syltetøyet i totalen)

Mammas fløtegratinerte sellerirot:

Da mamma kom å fortalte at hun hadde laget fløtegratinert sellerirot som erstatter for fløtegratinerte poteter tenkte jeg to ting:
1. æsj og 2. Rot = under bakken = masse stivelse og karbohydrater
Begge deller viste seg å være feil! På 100 g. er det bare 2,8 g. karbohydrater. I tillegg smaker det faktisk BEDRE enn fløtegratinerte poteter, mye bedre!

Du trenger:
1/2 sellerirot
300 g jarlsbergost
1-1,5 dl fløte
2 dl vann
5-10 ss avokadoolje eller annen olje
Ønsket mengde hvitløksfedd - eller krydder
Salt, pepper og annet krydder av ønske

1. Riv sellerien med en ostehøvel.

2. Del opp all osten med ostehøvel

3. Ha olje, selleri, ost og krydder lagvis i en ildfast form, start med oljen

4. Avslutt laget på toppen med ost, hell så over vann og fløten

5. Stekes på ca. 200 grader i minst 30-40 minutter. Øker man steketiden blir smaken av sellerirota mildere og mildere.

Totalt næringsinnhold i den fløtegratinerte selleriroten:
Energi: 1600 kcal
Karbohydrater: 11,5 g.
Fett: 130 g.
Protein: 89 g.


Igår grillet vi og i tillegg til den fløtegratinerte selleriroten hadde vi:
- Jacobs utvalgte choritzopølser
- Ytrefilet av hjort skutt av pappa
- Indrefilet av villsvin skutt av lillebroren min
- Hjemmelaget blomkålsalat

Jeg anbefaler dere alle sammen å prøve denne retten! Det er ikke annet å si enn NAM!!

 

Jada alle rettskrivningspsykoer, jeg vet jeg skreiv rotselleri istedenfor sellerirot. Nå som det er rettet opp trenger jeg vel ikke få flere eposter om det.. For dere skjønte hva jeg mente, gjorde dere ikke?

Dagsmeny 2:

Her kommer enda en dagsmeny, som dere ser varierer næringsinnholdet veldig fra dag til dag.

Frokost: Rømmegrøt (Oppskrift finner du her)
Totalt næringsinnhold:
Energi: 665 kcal
Karbohydrat: 3 g.
Fett: 72 g.
Protein: 2,3 g.

Lunsj: Kyllingnuggets (Oppskrift finner du her)Totalt næringsinnhold:
Energi: 800 kcal
Karbohydrat: 0,6 g.
Fett: 50 g.
Protein: 83 g.

Middag: Lavkarbowook
- 150 g kyllingfilèt
- 4 minimais
- 6 sopp
- 20 g. løk
- 3 fedd hvitløk i olje + 2 ss av oljen
- 40 g. vannkastanjer
- 2 isbergsalatblader
- 1 ss landlord tomatpurè
- 1 ss meierismør til steking
- Salt, pepper, chilli, løkpulver, karri etc.
Totalt næringsinnhold:
Energi: 500 kcal
Karbohydrat: 6,3 g.
Fett: 32 g.
Protein: 41,6 g.

Dagsmeny 1:

Jeg har jo lovet så mange av dere å legge ut litt dagsmenyer, så da er det bare å starte! Dette er noe jeg spiste for ikke så lenge siden. Jeg spiser den mengden som er på bildet men hvis jeg blir mett før talerknen er tom så spiser jeg ikke opp alt.

Ketolysekurens prinsipp er enkelt! "Spis når du er sulten og spis deg passe mett" så mengden mat jeg spiser varierer fra dag til dag.. Håper ingen av dere bruker disse menyene slavisk med hensyn til mengde. Min kropp er jo ikke identisk med deres, derfor trenger vi nok heller ikke identiske mengder mat.

Frokost: Kokt egg med meierismør

(Jeg spiste bare to av eggene)
Totalt næringsinnhold:
Energi: 320
Karbohydrat: 0,5 g.
Fett: 30 g.
Protein: 15 g.

Lunsj: Bacon-ostesufflè (Fulgte denne oppskriften og hadde i en pakke bacon + litt ost på toppen før steking)

Totalt næringsinnhold:
Energi: 881 kcal
Karbohydrat: 2,5 g.
Fett: 79,6 g.
Protein: 38,1 g.

Middag: Kjøttkake med bacon, majones, ketchup, sennep og sylteagurk

Totalt næringsinnhold:
Energi: 1000
Karbohydrat: 3,9 g.
Fett: 91 g.
Protein: 38,3 g.

Til kveldsmat spiste jeg det siste egget fra frokosten med masse majones og litt salt.
Næringsinnhold:
Energi: 450 kcal
Karbohydrat: 1,4 g.
Fett: 45,9 g.
Protein: 8 g.Lavkarbotaco

Teaco er helgematen sin det! Krydderet man kjøper i butikken er laget av masse druesukker og inneholder derfor også masse karbohydrater. Mange velger å bruke dagens karbohydratrasjon på krydderet.. Jeg for min del mener det er helt latterlig teit! Hvorfor ikke bruke de karbohydratene på grønnsaker med masse vitaminer og mineraler? Jaja, dere om det..

Det finnes også oppskrifter på lavkarbo-tacokrydder (som smaker hoggorm og hoppetau!) inne på www.lavkarbo.no Bruk heller tacosaus på glass, mye bedre!

Jeg er ikke noe stor fan av blandet mat, så bruker ikke mange ingrediensene. Dette bruker jeg:
- 150 g. kjøttdeig stekt i meierismør
- 1 avokado
- 50 g. ost
- Noen ss first price tacosaus (den har minst karbohydrater)
- Noen ss seterrømme

http://bloggfiler.no/carbcounter.blogg.no/images/1100518-9-1302276566756.jpgTotalt næringsinnhold:
Energi: 1030 kcal
Karbohydrat: 4,1 g.
Fett: 90,5 g.
Protein: 45,1 g. 

Stekt egg med majones

Dette er en kjempegenial men veldig lite kreativ frokost. Den passer supert hvis man har litt dårlig tid en dag. Det lages på et blunk og metter i mange timer.

Du trenger:
- 2 egg
- 2 ss fløte
- Salt og pepper
- Meierismør til steking
- 30-50 g. ekte majones
Pisk egg, fløte, salt og pepper og stek på lav varme til alt er gjennomstekt. Ha på masse majones og spis deg god og mett!Totalt næringsinnhold:
Energi: 710 kcal
Karbohydrat: 2,3 g.
Fett: 72 g.
Protein: 14 g.


"Pasta" med kjøttdeig og pastasaus

Pasta er vel en av de få tingene jeg virkelig savner å spise! Da er det godt at det finnes flotte smakfulle alternativer.
Mange bruker juliennejern for å lage squashen til spagetti-strimler. Jeg synes det var litt vel tidskrevende for min del, så juliennejernet ligger foreløpig relativt ubrukt i skuffen min.

Du trenger:
- 100-150 g. squash i strimler
- 150 g. kyllingkjøttdeig
- 1 ss meierismør til steking
- 100 g. pastasaus (jeg brukte sops sin, det er 8 kbh pr. 100 så man kan til fordel lage pastasausen selv)
Strimle squashen med et juliennejern eller en potetskreller og kok i noen minutter til det blir mørt. Stek kjøttdeig, ha i pastasaus og ha alt over på en tallerken. Så enkelt kan det gjøres og kjempegodt smaker det!Totalt næringsinnhold:
Energi: 450 kcal
Karbohydrat: 10,3 g.
Fett: 30 g.
Protein: 35 g.

Kjempegode squash-muffins:

Det er utrolig hva man kan lage muffins av! Inne på www.lavkarbo.no har jeg sett flere bruker squash når de lager muffins og da måtte jeg jo også prøve!
Disse ble faktisk utrolig gode. MYE bedre enn avokadomuffinsene!

Du trenger:
- 1 squash
- 4 egg
- 200 g. malte paranøtter
- 1-2 ss kruskakli
- 1 ss fiberhusk
- 2 ss sukrinmelis
- 1 ss seterrømme
- 2 ss rapsolje
- 1 ss kanel
- 1/2 ss kardemomme
- 1 ts økologisk vaniljepulver eller frøene fra en vaniljestang
- 5 dråper vaniljeessens
- 1 ts natron
Skrell squashen og riv den, ikke bruk kjernen med frø i. Kjør med stavmikser til det blir en grønn purè. Pisk egg og sukrin til en luftig masse og ha i squashen og resten av ingrediensene. Ha alt over i muffinsformer (mine er kjøpt på søstrene grene), ikke fyll de helt opp for de vil vokse litt i ovnen.
Stekes i bunnen av ovnen på 170 grader i 20 min.

Totalt næringsinnhold i hele muffinsoppskriften (jeg fikk 12 stk):
Energi: 2050
Karbohydrat: 13,8 g.
Fett: 190 g.
Protein: 64 g.

Toppingen er inspirert av Ingrids cupcake-topping:
- 50 g. smeltet meierismør
- 50 g. philadelfiaost
- 2 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- 2 ts sukrin
- 20 dråper vaniljeessens
- 1/2 ts vaniljepulver
- Noen dråper rød konditorfarge
Bland alt med stavmikser og ha det over i en matpose. Legg i fryseren i 5-10 min, klipp et lite hull i posen og ha toppingen på muffinsene. Totalt næringsinnhold i toppingen:
Energi: 506
Karbohydrat: 2,1 g.
Fett: 55 g.
Protein: 3,4 g.


Dette er de beste lavkarbo-vennlige muffinsene jeg har smakt hittil!

 

Tre enkle matvarer som øker forbrenningen!

Jeg er ikke typen som bruker masse tid på fancy kosttilskudd og supermat. Det er sikkert kjempespennende! Men lommeboka mi har ikke sjans til å følge sånne trender for å si det sånn. De tre tingene nedenfor er hverken kostbare eller vanskelig å få tak i. Geniale saker spør du meg!

1. GRØNN TE:
"Grønn-te øker forbrenningen med mellom 100-200 kcal om dagen. Den øker forbrenningen av fett på bekostningen av karbohydrater slik at fettforbrenningen øker uproporsjonalt mer"


Grønn-te skal trekke i vann på maks 80 grader. Bruker man kokende vann blir smaken besk.

For å oppnå denne helsegevinsten er man avhengig av å innta store mengder te - minimum 15 kopper hver dag! Det er derfor mer økonomisk og for ikke å snakke om tidsbesparende (bare tenk på alle de tisseturen) å ta grønn-te kapsler. 4 kapsler hver dag dekker det nødvendige dagsinntaket. Dersom man kombinerer kapsler med te er det nok med 2.

Jeg lager ofte iste av grønn-te og sitronmelisse. Det holder seg flere dager i kjøleskap og er en superflott måte å kutte ned brusdrikkingen på! Min te heter Dragon Well og den er kjøpt på en vanlig helsekostbutikk.


2. KANEL:
"Kanel har mange gode egenskaper, blandt annet har krydderet en antibiotisk effekt og er fullt av antioksodanter. Forskning har også vist at kanel gjør at insulinet i kroppen blir mer effektivt da det inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin".

For å oppnå helsegevinsten fra kanel trenger man ikke noe mer enn en daglig dose på 1-1,5 gram, altså ca en halv ts. Overdrevent bruk av kanel (flere hundre gram om dagen) kan være skadelig for leveren fordi kanel inneholder komarinen.

CottageCheese og fløte med kanel er kjempegodt!

3. CHILI:
"Chili er svært rik på antioksidanter - det sies at kroppens forbrenning opplever en økning de første 20 minuttene etter man spiser den sterke frukten"

Chili øker varmeproduksjonen i kroppen, noe som krever økt bruk av energi. Bruk gjerne chili så mye som mulig i din matlaging. Det er godt i alt fra gryter til fiskeretter og sjokoladedesserter.

Jeg lager ofte chili-kjøttboller til å ha på pizzaen min:
- 150 g. kjøttdeig
- 1 ss seterrømme
- 2 ferske chili med frø
- Salt, pepper, løkpulver, paprikapulver og litt karri
- 1 ss meierismør til steking


Veldig enkle - og sunne tiltak for å få en økt forbrenning!

Laks - og tunfisk-kaker med saus

Fiskekakene:
- 1 filet med skinn - og benfri laks
- 1 boks tunfisk i olje
- 1 ss romtemperert meierismør
- 1 egg
- 30 g. revet ost
- Krydder av ønske (salt, sitronpepper, hvitløk, paprikapulver, dill etc.)
Kutt laksen i biter og ha den, osten og tunfisken (med oljen) over i en bolle. Bruk stavmikseren og mos til du får en farsekosistens på deigen. Stekes i smør på middels varme i ca. 3-4 minutter på hver side.

Jeg hadde hjemmelaget bernaisesaus til kakene, egentlig skal man vel bruke hollandaise, men jeg synes det smaker for lite. Pratet i telefonen mens jeg lagde sausen så noe gikk galt og den ble veldig rennende.. Godt var'e læll!

Bernaisesaus:
- 1 eggeplumme
- 3 ss vann
- 50 g. smør
- 1/2 ts bernaiseessens
- 1 ss estragon
- Noen dråper sitron
- 3 ss fløte
Smelt smør i mikroen eller i en lliten kjele.
Skill eggeplummen fra hviten i en annen kjele og tilslett vannet. Kok opp under konstant omrøring til eggeplummen blir tykk. Tilsett smøret i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Tilsett essensen, krydderet og sitrondråpene og pisk kraftig igjen. Lag en "virvel" i sausen og tilsett fløten èn ts av gangen. Ikke la bernaisen koke, da deler den seg og ser helt forferdelig ut.


Totalt næringsinnhold fiskekakene:
Energi: 850 kcal
Karbohydrat: 0,1 g.
Fett: 60 g.
Protein: 83,6 g. 

Totalt næringsinnhold i sausen:
Energi: 570 kcal
Karbohydrat: 1,6 g.
Fett: 60 g.
Protein: 4,4 g.

Jeg er generelt veldig dårlig til å spise fisk så holder meg for nesen og tar tran hver kveld.
Hvor ofte spiser du fisk?

Ytrefilet med blomkål

På lavkarbo så behøver man ikke nødvendigvis følge Ola-Nordmanns retningslinjer for hvilke type måltider man skal spise når på dagen. Spis det du har lyst på når du er sulten og spis deg passe god og mett, enkelt og greit!

Jeg har nettopp kommet hjem fra Sverige og tenkte som så at litt ordentlig mat det slår ikke feil.

Du trenger:
- 150 g. ytrefillet av svin
- 100-150 g. blomkål
- 50 g. meierismør
- Ønsket krydder
Kryddre kjøttbiten og stek den på lav varme til den er gjennomstekt. Kok opp vann, ha i blomkål og la stå til det blir passe mykt. Hell av vannet, ta en potetmoser/stavmikser eller annet og grovmos blomkålen sammen med meierismøret. Ha alt over på en tallerken og kos deg!


Totalt næringsinnhold:
Energi: 570 kcal
Karbohydrat: 4 g.
Fett: 50 g.
Protein: 37 g.


"Kjøttgryte"

Dette er ikke akkurat lunsjen for deg som er i farta. Men den er kjempegod for alle som er hjemme og har mulighet til å lage seg et varmt måltid!

Du trenger:
150 g. kjøttdeig
150 g. landlord hakkede tomater på boks
50 g. sopp
50 g. paprika
meierismør til steking
Salt, pepper, chilli, hvitløkspulver, løkpulver, gressløk, oregano

Brun kjøttdeig, sopp og paprika i en panne. Ha i tomatene og krydder og la alt stå og puttre på lav varme i ca. 5 minutter.Totalt næringsinnhold:
Energi: 450
Karbohydrat: 5 g. 
Fett: 35 g.
Protein: 30 g.

Omelett med sprøtt ostelokk

I helgen har jeg tatt meg en planlagt men ufrivillig frihelg. Mamma og tante hadde laget et kjempeflott overraskelskalas for bestefar som nettopp fylte 70 år. For å ikke ende opp i dårlig form på selskapet tok jeg fri på fredag. Søndag hadde vi restelag hos tante, så da var det heller intet håp for lavkarbo.
MEN, nå er det mandag og nå er jeg ferdig med utskeielser!

Dagens frokosttips er veldig enkel å lage og det smaker kjempegodt!
- 6 egg
- 6 ss fløte
- 1 pakke bacon kuttet i tærninger
- Ønsket mengde ost
- Salt, pepper, chillipulver, gressløk
- 1 ss meierismør til steking
Pisk egg, fløte og krydder. Stek baconet i smøret og ha så bacon og stekefett over i røren. Risp opp ost og ha ca. halvparten i røren. Hell alt over i en steikepanne, dekk omeletten med resten av osten og dryss over gressløk og litt salt. Stek på lav varme til omeletten er halvveis gjennomstekt. Ha alt så over på et stekebrett dekket med folie og stek midt i ovnen i ca. 5 minutter på 180 grader. Sett omeletten på toppen i ovnen i ca. 1 minutt for å få en sprø overflate.
Totalt næringsinnhold:
Energi: 1900 kcal
Karbohydrat: 3,5 g.
Fett: 163 g.
Protein: 100 g.


, Jevnaker

Min egen lille online kokebok hvor alle oppskriftene er lavkarbo :) Har du spørsmål ang. ketolysekuren er det bare å sende melding. Jeg er godkjent ketolysekursleder så liker å tro at jeg kan svare på de fleste spørsmål rundt et ketogent kosthold :)

Norske blogger
hits