mars 2011

Kjøttboller i tomat-ostesaus

Her skulle det nok gjerne vært litt grønnsaker inn i bildet men jeg hadde visst glemt å handle, så da ble det ikke slik for min del.

Oppskrift:
- 150 g. kjøttdeig
- Ønsket mengde ost, jeg brukte ca. 50 g.
- 1/2 dl fløte
- 1/2 dl vann
- 1 ts tomatpurè
- Salt, pepper, løkpulver, chillipulver, oregano
Del kjøttdeigen opp i små kjøttboller og stek under lokk til alt er gjennomstekt. Hell av eventuell stekesjy. Ha i fløte, vann og tomatpurè og bland godt. Bland i ost og krydder og la stå på lav varme til osten er smeltet.

Totalt næringsinnhold:
Energi: 650
Karbohydrat: 2 g.
Fett: 53 g.
Protein: 42 g.

Lavkarbo-bløtkakebunn:

Den siste tiden har jeg hatt så utrolig lyst på bløtkake! Men siden jeg skal på 70-årslag til helgen og det da blir en real utskeielse har jeg drøyd det.
Likevel har jeg prøvd meg frem til en perfekt bløtkakebunn, gleder meg til å prøve den med vanilje - og jordbærkrem. Det kommer til å bli digg!

Oppskrift:
- 3 egg
- 2 ss sukrin (ikke melis)
- 100 g smeltet meierismør
- 1 dl fløte
- 100 g. proteinpulver (eventuelt bakemix, soyaprotein, mandel-kokos-annet nøttemel)
- 1 ts fiberhusk
- 1/2 ts natron
- 1 ss kardemomme
Pisk egg og sukrin til eggedosis. Bland i smør og fløte. Bland alt det tørre sammen og ha det over i røren, miks godt. La røren stå i ca. 1 time, så kardemommen får satt ordentlig smak. Stek den deretter på ca. 180 grader i 10-15


Totalt antall karbohydrater i denne er ca. 15 g.


Fiskeboller i hvit saus

Du trenger:
- 150 g. kokt blomkål
- Fiskeboller, jeg brukte merket vesterålens og spiste tre boller
- Hvit saus:
Smelt 50 g smør i en kjele og bland i 1-2 ts JBKM, alt etter som hvilken tykkelse du ønsker på sausen. Bland i vannet fra fiskebollene og 1/2 dl fløte. La koke i 5 min. Skru ned varmen og ha forsiktig fiskebollene i. La det stå å trekke under lokk til fiskebollene er gjennomvarme.
- Salt og karri

Næringsinnhold:
Energi: 951 kcal
Karbohydrat: 8,7 g.
Fett: 66,8 g.
Protein: 33,2 g.

Lavkarbomuffins med avokado

Her kommer enda en muffinsoppskrift. Jeg har enda ikke fått denne til å smake helt som jeg vil, men vet at veldig mange liker de. Så da er det vel kanskje bare meg som er rar ved å ikke like de så godt..

Du trenger:
- 3 avokadoer most med stavmikser
- 3 egg
- 2 ss rapsolje
- 1 ts natron
- 1/2 ts salt
- 1 dl malte paranøtter
- 3 ss kruskakli
- Krydder eller søtning etter ønske (jeg brukte sukrin, kardemomme og kanel)
Bland alle ingrediensene sammen og stek muffinsene nederst i ovnen på ca. 170 grader i 20-30 min.


Totalt næringsinnhold:
Energi: 1950
Karbohydrat: 9 g.
Fett: 50 g.
Protein: 45 g.

Lapper med pålegg

Noen ganger er det godt å bare ta frem en "brødblings", slenge på noe pålegg og vips er maten klar. Så det ble løsningen denne gangen!

- Tre lappeskiver
- Meierismør, skjær det gjerne med ostehøvel, da får man et godt tykt lag
- Røkt skinke
- Danske remoulade
- Cherrytomater
Er du av typen som trenger en kaffekopp ved sidenav frokosten er denne rik på fett og kjempegod!

Næringsinnhold:
Energi: 470
Karbohydrat: 3 g.
Fett: 38 g.
Protein: 23 g.


Pizzasnurrer!

Pizzasnurrer er kjempegodt! Det er en super greie å lage litt ekstra av og ha med seg som niste på skole/jobb i dagene etter man hadde det til middag.

Til bunnen brukte jeg samme oppskrift som jeg alltid gjør, den finner du her.

Fyll:
- 200 g. stekt kjøttdeig
- 40 g. hakket løk
- 200 g. revet ost
- 1 ss tomatpurè fra landlord

Når bunnen er stekt legger man den opp ned på et nytt bakepapir og drar forsiktig av papiret på undersiden. Gni tomatpurè ut over og legger på det fyllet man måtte ønske. Ha på rikelig med ost, pass på å få nok i ytterkanten, osten fungerer som lim. Rull pizzaen sammen og stek i bunnen av ovnen til osten er smeltet.
Kutt rullen opp i passe store stykker, viola ferdig!

Næringsinnhold:
Energi: 1670 kcal
Karbohydrat: 6,8 g.
Fett: 120 g.
Protein: 145 g.

Rømmegrøt

Rømmegrøt og spekemat er kjempegodt å starte dagen med! Nå hadde ikke jeg spekemat men grøt aleine er også kjempegodt!

Jeg bruker følgende oppskrift:
- 50 g meierismør
- 2 ss seterrømme
- 3 ss fløte
-  1/2-1 dl vann
- 1/2-1 ts JBKM (johannesbrødkjernemel)
- 1 ts sukrinmelis

Smelt smøret og bland inn jbkm. Ha i resten av ingrediensene. Ha de i en ting av gangen og rør godt mellom hver ting. La grøten småkoke et par minutter på lav varme. Ha over i en skål og ha på søtning, kanel og smørøye



Næringsinnhold:
Energi: 665 kcal
Karbohydrat: 3 g.
Fett: 72 g.
Protein: 2,3 g.

Crispy kylling med hjemmelaget salsa

Dette minner litt om både kyllingnuggets og snitzel og smaker kjempegodt!

Crispy kylling:
- 50 g. baconcrisp (Salt smak fra rimi og europris smaker best!)
- 2 kyllingfilèter
- 1 egg 0,8 g. kbh
- Salt, pepper, chilli, løkpulver
- Meierismør og rapsolje til steking
Ha baconcrisp og krydder i en brødpose og bruk en flaske eller kjevle til å mose det grovt. Ha det over i en tallerken og pisk egg lett i en annen tallerken. Kutt kyllingfiletene to på langs eller slå de flate. Dyp kyllingen i egget og rull den godt i baconcrisp til hele kyllingen er dekket godt. Stek på middels varme til de er gjennomstekt.

Salsa:
- 100 g Landlord tomat på boks
- 50 g FirstPrice medium tacosaus
- 1 chilli
- 30 g. grønn paprika
- 15 g. rød paprika
- 15 g. løk
- 1/2 dl rapsolje
- Salt, pepper, hvitløkspulver, chillipulver, oregano, grassløk
Bland alt i en bolle og kjør grovt med stavmikser til salsaen får ønsket konsistens.



Lavkarbobrød

Selv liker jeg ikke brød men vet at det er mange som savner et ordentlig godt lavkarboalternativ. Mamma og pappa er veldig glad i denne oppskriften i alle fall.

Du trenger:
- 1/2 boks seterrømme
- 1/2 dl rapsolje
- 3 egg
- 2 dl vann
- 2 ts salt
- 100 g kruskakli
- 150 g. linfrø
- 100 g. bakemiks
- 40 g. valnøtter
- 2 ss malte paranøtter
- 1 ts natron
- Litt gresskarkjerner

Bland alt det våte + saltet. Hell deretter over alt det tørre og bland godt. Ha alt over i en form og strø gresskarkjerner over. For at brødet ikke skal sette seg fast i formen er det lurt å bruke et bakepapir smurt med smør i bunnen. Stek brødet midt i ovnen på 180 grader i 30-40 min.

Jeg har ikke brødform så brukte en ildfast form istede

I denne type brød blir det ca. 1 gram karbohydrat pr. skive (når man bruker brødform og skjærer vanlig skiver)

(Her har jeg tatt utgangspunkt i brødoppskriften bak på ketolysekurens bakemiks)

Lørdagskos: Sjokolademuffins

Oppskrift:
- 3 egg
- 2 ss sukrin
- 50 g smeltet smør
- 1/2 dl fløte
- 1 ts natron
- 1 ts fiberhusk
- 80 g sjokoladeproteinpulver (Jeg brukte denne typen)
- 2 ss malte paranøtter
- Litt hakket Cavalier-sjokolade
Pisk egg og sukrin til eggedosis, bland i fløte og smør. Bland alle de tørre ingrediensene og ha de over i røren. La røren stå på benken i ca. 15 min.Ha røren over i passe store muffinsformer og topp hver muffins med litt sjokolade. Stekes nederst i ovnen på ca. 180 grader i ca. 10 min



Totalt er det ca. 10 g. karbohydrater i disse.

Paranøtt - og linfrøkake

Denne kan man bruke som bunn i bløtkake, som brød dersom man endrer søtning og krydder eller som en enkel kake servert med foreksempel bringebærkrem på toppen.

Du trenger:
- 100 gram paranøtter
- 50 gram linfrø
- 3 egg
- 2 dl fløte
- 1 dl vann
- 1 ss seterrømme
- 1 ts sukrinmelis
- 1 ts kardemomme
- 1/2 ts fiberhusk
- 50 gram smeltet smør
Ha paranøttene, linfrøene og fiberhusk i en hurtigmikser og kjør til det blir et grovt "mel". Pisk alt det våte sammen, blandt i melet, sukrin og kardemomme. La stå i kjøleskapet og svelle i ca. 30 min. Ha det over i en ildfast form eller langpanne og stek på nederste rille i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.

Jeg strødde over litt knuste paranøtter før jeg puttet kaken i ovnen


Den ser ganske kjedelig ut men smaker kjempegodt!

NÆRINGSINNHOLD I HELE KAKEN:
Energi: 2071
Karbohydrat: 10,8 g.
Fett: 205,9 g.
Protein: 31,83

Mammas lavkarbo-suksessterte:

Som noen av dere vet er både mamma og pappa også veldig lavkarboorienterte. Mamma er utrolig flink til å lage kaker og suksessterte har alltid vært en favoritt hjemme hos oss.

Vi har eksprimentert med forskjellige mengder sukrin og har kommet frem til at følgende oppskrift smaker best!
Nå skal det sies at vi spiser ketogent og at man da har en økt følsomhet for søthet. Det kan derfor hende at dere som ikke har et ketogent kosthold bør øke mengden litt for at det skal bli søtt nok for dere.

Bunn:
- 250 g. nøttemasse (vi bruker ofte paranøtter)
-5 eggehvitter
- 2 ss sukrinmelis
Bland eggehvitter og melis lett sammen og ha i nøttemassen. Ha alt over i en form og stek det i bunnen av ovnen på 180 grader i 15 min.

Gul krem:
- 5 eggeplummer
- 1 dl fløte
- 1 ss sukrinmelis
- 75 g. usaltet smør
- 75 g. meierismør
- 1 ts vaniljepulver
Bland plummer og fløte i en kjele og varm til det blir en tykk røre. Rør hele tiden og ikke la det koke, da vil det dele seg. La røren stå å hvile et par minutter på benken. Bland inn smør og vaniljepulver tilslutt.

Når bunnen og eggekremen har blitt kalde har man kremen over bunnen og vips så er man ferdig!


Næringsinnhold (med paranøtter):
Energi: 3320
Karbohydrat: 12,3 g.
Fett: 340 g.
Protein: 46 g.

Jeg fikk verdens søteste oppskriftbok i julekalenderen min, her skriver jeg ned alle herlighetene jeg deler og tenker å dele med dere

♥ My precious ♥

Grillet kylling med skinnet på!

Iblant er det enkle ofte det beste!

Jeg jobber på med caseeksamen i internasjonal markedsføring, som skal leveres på mandag! Jeg har gleden av å lage en sinnsykt omfattende analyse av en internasjonal bedrift og dens posisjon som designer av semiconductors..
Å jada... Helt latterlig interessant, i know!

Men nok klaging!

Lunsj ble enkelt og greit en halv kylling med skinnet på.
Slang den litt i steikeovnen da jeg kom hjem for da blir skinnet ekstra crispy

Næringsinnhold:
Energi: 680 kcal
Karbohydrat: 0 g.
Fett: 40 g.
Protein: 80 g.

Baconsurret avokado med ostefyll

Både avokado, brie og bacon er supre fettkilder. Sammen utgjør de en smakfull og mettende start på dagen!

Du trenger:
- 1 avokado
- 4-6 skiver bacon
- Ost, jeg brukte Brie
- Salt, pepper og chilli
- 1 ss meierismør til steking
Fjern skall og kjerne fra avokadoen og legg brie i hullet hvor kjernen var sammen med krydder, lukk den. Dekk avokadoen med baconskiver, bruk tannpirkere for å holde alt på plass. Stekes i meierismør i pannen til baconet får en sprø overflate. Ha avokadoen over på en panne og stek i 5-10 minutter nederst i ovnen på 180 grader.


Næringsinnhold:
Energi: 840 kcal
Karbohydrat: 0,9 g.
Fett: 81 g.
Protein: 22 g.

(Utgangspunktet for denne retten har jeg funnet på www.lavkarbo.no)

Lavkarbopizza med biff og hjemmelaget bernaise!

- Lavkarbopizzabunn (oppskrift på bunnen finner du her)
- Hjemmelaget bernaise
- 200 gram biff
- 30 gram løk stekt i meieirsmør
- 200-300 gram revet ost ost
- 2 ss tomatpurè

1. Begynn med å lage pizzabunnen slik at du kan fikse fyllet mens bunnen steker:
2. Lag bernaise-saus på følgende vis:
1 eggeplumme
3 ss vann
50 gram smør
2 ss fløte
1/2 ts bernaiseessense
1-2 ss estragon
1/2 ts jbkm
Smelt smør i mikroen eller i en lliten kjele.
Skill eggeplummen fra hviten i en annen kjele og tilslett vannet (jeg bruker hvitten i pizzabunnen, det gjør ingenting om man har en ekstra og da går den ikke til spille) . Kok opp under konstant omrøring til eggeplummen blir tykk og ta kjelen av varmen. Tilsett smøret i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Tilsett essensen, krydderet og pisk kraftig igjen. Lag en "virvel" i sausen og tilsett fløten èn ss av gangen. La sausen stå på benken intil videre

3. Kutt opp ca 250 gram biff i små biter, kan eventuelt bankes for å få kjøttet mer mørt
4. Stek hakket løk i meierismør til det blir gylent.
5. Ha på tomatpurèen over hele pizzaen, strø over osten og tilslutt biffbitene og løken
6. Stek pizzaen midt i ovnen i ca 6-8 min på ca 200 grader, frem til osten er smelten og biffbitene er brune
7. Ta pizzaen ut av ovnen og hell bernaisesausen over med en spiseskje.
8. Kutt opp med pizzakutter og kos deg!

p1 (383x242)

http://bloggfiler.no/carbcounter.blogg.no/images/1100518-10-1300667656078.jpg

http://bloggfiler.no/carbcounter.blogg.no/images/1100518-10-1300667660680.jpg

http://bloggfiler.no/carbcounter.blogg.no/images/1100518-10-1300667663242.jpg

Næringsinnhold:
Energi: 2394 kcal
Karbohydrat: 8,8 g.
Fett: 190,6 g.

Lavkarbomuffins med næringsinnhold

Jeg er på leiting etter den perfekte muffinsoppskrift. Det har ført til at jeg har kommet opp med en hel del forskjellige oppskrifter, tenkte å legge ut alle etterhvert. Her kommer den første og den er kjempegod!

- 1 boks kokosmelk (bruk kun det tykket fettlaget og la melken være igjen)
- 50 g. kokosmel (Kjøpes på helsekostbutikk)
- 50 g. smeltet meierismør
- 3 egg
- 30 g. proteinmel (kan bruke bakemix også)
- 1 ts natron
- 2 ts fiberhusk
- Sukrin til søtning

Smelt smøret og bland i egg og kokosmelk. Ha så i alt det tørre og bland godt, la stå i 10 min. Ha det over i muffinsformer. (Mine former er fra søstrene grene og koster 25 kr for 6 stk).
Stekes i bunnen av ovnen på 180 grader i ca. 20 min

Jeg fylte mine ganske fulle og håpet at de ikke skulle vokse over kanten:


Det gjorde de heldigvis ikke!


Næringsinnhold:
Energi: 1600
Karbohydrat: 12,5 g.
Protein: 26,5 g.
Fett: 150 g.
Det vil si at pr. muffins er det ca. 1 gram karbohydrat. Det geniale er at disse nok kan brukes både som kaker og måltid. Kake: Del i to med litt eggekrem, kanel og eventuelt syltetøy på
Måltid: Del i to med meierismør og pålegg

En ordentlig innføring i lavkarbo!

Dette har jeg også postet på motivated.no men tenkte det var greit å ha det lett tilgjengelig på min egen blogg også!

Lavkarbo er en paraplybetegnelse for alle karbo-reduserte kosthold med et daglig inntak på mindre enn 150 gram karbohydrater. Fordi det er en fellesbetegnelse for en rekke forskjellige kostholdsfilosofier vil mange føler seg litt rådville i perioden hvor de legger om kostholdet sitt. Man leser litt på nett, litt i bøker og hører litt fra jungeltelegrafen. Sannsynligheten for at alle disse tingene er i samsvar med «den lavkarbofilosofien» du ønsker å følge er veldig liten, noe som skaper en hel masse unødvendig forvirring.

Så derfor tenkte jeg å bruke litt tid på å forklare hva lavkarbo egentlig går ut på!


Det samme kan sies om lavkarbo. Selv om Southbeach, Atkins, Ketolysekuren etc. er lavkarbo betyr ikke det at kostholdene er bygget opp på samme måte.

Man kan si at man følger de generelle prinsippene for LCHF dersom man spiser matvarer med mindre enn 5 gram karbohydrat pr. 100 gram. Fokuset på kaloritelling er så å si ikke eksisterende da kroppen faktisk trenger fett for å fungere optimalt!

En vanlig missforståelse er at alle lavkarbokosthold er ketogene. At et kosthold er ketogent vil si at kroppen endrer sin forbrenningsform. De aller fleste har en kombinasjonsforbrenning av karbohydrat og fett, med karbohydrat som hovedenergikilde. Ketogene kosthold eliminerer karbohydratene og tvinger kroppen inn i ketose hvor fett er hovedkilden til energi. Fettecellene brytes ned i leveren og fører til at det blir frigjort ketoner. Ketoner er en effektiv energikilde for kroppen. Det sies at de er kroppens egen støvsuger. Ketoner gjør godt for hjertet og fjerner restproteiner fra blodårene. Selve prosessen med å komme i ketose er en hard påkjenning på kroppen. Det er nettopp derfor det ikke anbefales for mennesker med mindre enn 10-15 kg overvekt.

Når man legger om kostholdet sitt vil mange oppleve ubehag i form av hodepine, kaldsvette, kvalme og svimmelhet den første tiden. Dette går over for de aller fleste i løpet av få dager men for enkelte kan det vare opp til 3-4 uker. Disse har da ofte jukset litt i omstillingen sin og kan egentlig skylde på seg selv. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, noen kropper bruker bare lengre tid på å omstille seg.

En generell ?lavkarboregel? er at man kan spise ubegrensede mengder med fett helt til man nærmer seg et daglig inntak på 75 gram karbohydrater. Overstiger man dette bør man kutte ned på fettmengden og fokusere på karbohydrater med lav glykemisk indeks.

Lavkarbo er ikke bare et godt valg for friske mennesker som ønsker å gå ned i vekt. Det har, som mange sikkert vet, vist seg at diabetespasienter kan bli helt medisinfrie dersom de legger om kosten sin ved å fjerne karbohydratene. Nesten alle med diabetes 2 vil kunne ?spise vekk? medisinene sine på sikt. Det er også mange med diabetes 1 som kan klare seg med mindre ? og i noen tilfeller uten insulin ved å kutte karbohydratene.

Noe som kanskje er litt mindre kjent er at lavkarbokosthold faktisk brukes for å lindre og forebygge epileptiske anfall hos barn. Kontrollerte forsøk rundt nettopp dette har vist at ca. 2/3 av barn med epilepsi har nytte av et lavkarbokosthold ved at antallet, varigheten og styrken i anfallene blir mindre!

Dette er fysisk syke kropper som regelrett blir friskere av lavkarbo! I en verden hvor alt fra melk til grønnsaker og tunfisk på boks med jevne mellomrom sies å være farlig for deg er det godt å vite at kostholdsendringene jeg har gjennomført har slike egenskaper! Det gjør at jeg blir enda sikrere på at jeg faktisk har gjort det rette valget for hva som er best for kroppen min.

På lavkarbo spiser vi masse god mat! Her kommer en grov liste over hva et lavkarbokosthold inneholder:
- Egg
- All slags fisk og skalldyr
- Alle typer kjøtt: Svin, storfe, lam, vilt, kylling med skinnet på, and, kalkun etc.
- Sauser, dressinger, ekte majones, oliven, ? kokos, ? raps, -avokadoolje. Velg den feteste og reneste typen. Unngå for all del smakløse lett-produkter med kunstig tilsetningsstoffer!
- Alle grønnsaker som vokser over jorda
- Kål av alle slag
- Avokado er en kjempeflott fettkilde og er lov, selv om det er en frukt!
- Meieriprodukter som ekte meierismør og setersmør, fløte, seterrømme, h-melk, yoghurt, cottage cheese, kesam, oster av alle slag med unntak av geitost og lett-produkter
- Nøtter (Mandler, paranøtter, valnøtter etc.)
- Frø (linfrø, gresskarkjerner, solsikkefrø etc.)
- Bær (bringebær har minst karbohydrater)

Man har selvfølgelig lov å kose seg på et lavkarbokosthold, her kommer noen loveligheter:
- Hjemmelaget is, lavkarbokaker og sukkerfri gele/fun-gele
- Mørk sjokolade med minst 70 % kakaoinnhold
- Sjokolade/sukkerfritt godteri med lite karbohydrater, Cavaliere har mange gode sjokolader og svenskegrensa er himmelen når det gjelder sukkerfritt smågodt
- Bacongull, baconcrisp, baconsvor

Alkohol:
- Tørr vin både rød og hvit
- Whisky, cognac, ren sprit, drinker med sukkerfritt blandevann
Vær obs på at kroppen reagerer mye sterkere på alkohol når man ikke spiser karbohydrater. På ketogene kosthold vil kroppen ta i bruk alkoholet som energikilde og la vær å forbrenne ketoner frem til alkoholet er ute av kroppen.
For å unngå å bli snøvlesørpedritings bør dere ta til dere nettopp dette! Ive learned the hard way, for å si det sånn..

Over til listen de fleste sliter med, nemlig hva vi lavkarbere holder oss unna:
- Sukker, strøsukker, sukkerbiter, honning, sirup, syltetøy (finnes lavkarbovarianter), sukkerholdige godterier og brus, kaker og kjeks
- poteter, rotgrønnsaker, pasta, brød, frokostblandinger (også grove ? og fullkornsblandinger), potetgull, pommes frites, ris, mais, couscous
- MARGARIN (kjemisk og kunstig, inneholder transfett), pølser og blandingsprodukter med stivelse, potetmel, omega6-rike matoljer som mais, ? jordnøtt, ? soya og solsikkeolje, ? Øl (er som flytende brød)
- Frukt nneholder bare sukker og vann, tørket frukt er som konsentrert sukker (Meloner er OK i veldig små mengder en gang i blandt) .

Så, hvordan fungerer egentlig lavkarbo?
Først og fremst vil jeg bare understreke at lavkarbo er en livsstil og er ikke synonymt med vektreduksjon. Det er et selvregulerende kosthold, noe som betyr at dersom kroppen når eller ligger på sin ?indre? idealvekt vil man ikke gå ned i vekt.

Når det er sagt, har dere sikkert allerede skjønt at vektreduksjon uten sult, søtsug og blodsukkersvigninger faktisk ikke bare handler om det enkle regnestykket om kalori inn/ut som så mange sverger til. Sorry folkens, kroppene våre er nok litt mer komplekse enn som så!

Mye spiller inn på en vektreduksjon og da spesielt en hel del hormoner. Det viktigste er insulin. Det er sukkertransportøren i kroppen og det omdanner og lagrer sukker som både glykogen og fett. Ved et lavt insulinnivå forbrenner kroppen fett mens det lagrer fett ved høye nivåer. Overvektige mennesker har generelt sett et forhøyet insulinnivå i kroppen noe som gjør at kroppen enklere lagrer fettet enn hos normalvektige.

Insulinnivået kan enkelt påvirkes av kostholdet og det er her lavkarbo er så genialt. Vi spiser så lave mengder sukker og karbohydrater at insulinet ikke har sjans i havet til å bli forhøyet over lengre perioder! Med andre ord har vi et relativt lavt insulinnivå, noe som fører til vektreduksjon.

Så for å understreke forskjellen på ketogene lavkarbokosthold og generell lavkarbo: Vektreduksjon ved ketogene kosthold kan ofte knyttes til at kroppen bruker ketoner fra fettspalting som energi. Vektreduksjon ved generell lavkarbo skylles at man sørger for å holde insulinnivået på et minimum slik at man tvinger kroppen til å forbrenne fett.

Helt til slutt, hvilke fordeler kan man vente seg ved å legge om kostholdet til å bli lavkarbovennlig?
- Søtsuget forsvinner nesten helt
- Man går ned i vekt med smakfull mat, uten sult og kaloritelling
- Energinivået stiger betraktelig
- Pga. det stabile blodsukkeret unngår man humørsvigninger
- Man får penere hud, hår og negler
- Det gode kolesterolet øker
- Blodtrykket blir bedre
- Sammenliknet med slanking kaloritellings-slanking mister man mye mindre muskelmasse

Her er noen eksempler på hva man kan spise mens man går ned i vekt på lavkarbomat:

Hva synes du, er det noe for deg?

- Linda♥

Ostegratinerte hvitløksreker!

Nå er endelig våren her, håper jeg! Og etter våren kommer sommern, til sommern spiser man reker og da jeg var på butikken hadde de reker på tilbud!
Dermed falt jeg for fristelsen og måtte bare lage yndligs-reke-retten min!

1/2 beger creme fraiche
2 ss finhakket dill
1-2 ss rapsolje
1-2 fedd finhakket hvitløk
salt og pepper
200-300 g. ferske reker
150-200 g. revet ost

Bland creme fraiche, rapsolje, dill, hvitløk salt og pepper godt og ha i rekene. Ha alt over i en ildfast form og spre over osten. Gratineres i toppen av ovnen på 225 grader til osten blir gylden. Dette smaker utrolig godt alene og enda bedre til ferskt brød eller lapper!





Næringsinnhold:
Energi: 1700 kcal
Karbohydrat:
Fett: 130 g.
Protein: 4 g.

Ååå, jeg gleder meg sånn til sommeren kommer!!



Verdens beste brøderstatter: Lavkarbolapper med baconfyll!

Grunnoppskriften til disse bruker jeg i alle sammenhenger!
Jeg bruker den til pizzabunn, rullekake, bløtkake, lapper osv. Den er faktisk helt genial!

Dennegangen har jeg laget lapper med baconfyll
- 1/2 boks cottage cheese
- 3 egg
- 50-100 g. revet ost
Mos eggeplommer og CC sammen og stivpisk eggehvittene med litt salt for å få det ordentlig stivt. Bland den revne osten inn i eggeplomme og CC-blandingen og ha det over i eggehvittene. Bland forsiktig i maks 1 min. Prøv å behold røren så luftig som mulig. Bre halve røra ut over ei langpanne, ha på fyll og dekk igjen med resten av røra. Stekes nederst i ovnen på 180 grader i 15-20 min.
Oppevar de i kjøleskap, kan også fint fryses ned om man lager store porsjoner av gangen!

Fyllet:
- 140 gram bacon skjært i småbiter og stekt i smør
- 40 gram finhakket løk
- Oregano (drysset det på toppen av lappene før de gikk i ovnen)







Næringsinnhold:
Energi: 1107 kcal
Karbohydrat: 5,8 g.
Fett: 84 g.
Protein: 80,7 g.

Tips til lavkarbokos: "Fluff"

Ordet fluff har jeg fra gymsokkbaby, det er et ordentlig søtt ord! Egentlig er vel dette bare eggedosis, men det smaker anderledes og mye mer fluffy når man bruker sukrin.

- 1 egg
- 1 ss sukrinsukker (Selges på helsekost, har null i GI som betyr at null karbohydrater blir tatt opp av kroppen)
- 2 dråper vaniljeessens
- 1 Jordbær
Kjør egg, sukrin og vaniljeessens i miksmastern på full guffe i 5-10 min. Ha det over i en dyp tallerken, kutt opp et jordbær og strø over. Nyt!

Næringsinnhold:
Energi: ca. 100 kcal
Karbohydrat: ca 2 g.
Fett: ca 8 g.

Tre smakfulle retter med bacon

Det er mandag.. Jeg hater mandager! På mandager starter aldri bilen min når jeg trenger at den skal det, jeg forsover meg alltid og jeg angrer på at jeg ikke brukte søndagen til noe produktivt.
Mandager er en ordentlig møkkadag, rett og slett!

Fordi jeg er så uendelig positiv til mandager tenkte jeg å slå ann med ikke èn, ikke to men tre - ja TRE forskjellige frokosttips!

Med litt mat i magen øker humøret til det bedre, så hvorfor ikke starte dagen med noe ordentlig godt?


- 1-2 egg
- 3 skiver bacon
- 1-2 ss fløte
- 1/2 avokado
- 4 cherrytomater
- 50 g. ost
- 1 ss meierismør
Stek bacon i meierismøret, pisk sammen egg og fløte og hell over baconet. Ha på ost, avokado og cherrytomater. La stå på svak varme under lokk i ca. 5 min. Jeg har en ministekepanne (kjøpt på biltema) som er perfekt for 1-personsfrokostomeletter! 

Næringsinnhold:
Energi: 900 kcal
Karbohydrat: 3,1 g.
Fett: 80 g.
Protein: 38,6 g.

 


- 1 avokado
- 50 g. brie eller annen ost av ønske
- 150 g. bacon

Næringsinnhold:
Energi: 1015 Kcal
Karbohydrat: 1 g.
Fett: 96 g.
Protein: 32,5 g.

 


- 1 egg
- 150 g bacon
- Idun ketchup uten tilsatt sukker

Næringsinnhold:
Energi: 560
Karbohydrat: 1 g.
Fett: 50 g.
Protein: 25 g.

Ønsker alle en go'mandag med smil, latter og biler som starter!

- Linda ♥

Kylling i karrisaus med jukseris

Karrisaus:
1 dl fløte
1/2 dl. creme fraiche
50 g. smør
1 dl vann
1/2-1 ts JBKM (det glemte jeg, som man ser på bildet)
Karrikrydder - eller paste, salt, pepper, hvitløkskrydder, paprikakrydder, oregano

1 kyllingfilèt
1/2 grønn paprika
15 g. rød paprika
15 g. gul løk

Bland alt til karrisausen i en kjele og la det stå å koke mens du kutter opp kylling og grønnsaker i passe store biter. På den måten får sausen trekt til seg mer av smakene fra krydderne.

Stek kyllingen og grønnsakene i meierismør til de får en gylden skorpe. Hell alt over i karisausen (husk å få med smøret). La alt stå å småkoke mens du lager jukserisen.

Jukseris:
Raspet blomkål
Smør
Dette er superenkelt og godt. Du rasper blomkål på den grove siden av rivjernet og steker det på høy varme i masse smør


Næringsinnhold:
Energi: 1250 kcal
Karbohydrat: 5,1 g.
Fett: 112 g.


Skinkeomelett

Omeletter er geniale! De smaker godt både kalde og varme, noe som gjør at de passer perfekt i matpakka. Det eneste negative er den ulumske lukten som kommer i det man åpner matboksen sin.

- 6 egg
- 1 pakke kokt skinke (det er også godt med bacon, kylling, biffbiter etc.)
- 100-200 gram ost
- 6 ss fløte
- 50 gram smeltet smør
- 1/2 ts natron
- Salt, pepper + ymse annet krydder av ønske
Pisk egg, fløte og natron luftig og bland i resten av ingrediensene. Ha over i en passelig stor form og stek i bunnen av ovnen på 180 grader i 10-15 min. Steketiden avhenger litt av om man bruker billig-egg eller ikke.







Næringsinnhold:
Energi: 1900 kcal
Karbohydrat: 3,5 g.
Fett: 160 g.
Protein: 120 g.

Ostesufflè







"Kyllingnuggets"

Disse kan spises både kalde og varme og passer perfekt i en lunsjboks sammen med litt ymse grønnsaker og en god salsa eller bare en kladd ketchup.

2 kyllingfileter
1 egg
50 gram lufttemperert meierismør i terninger
1 ts JBKM (Johannesbrødkjernemel)
Krydder: Salt, pepper, chilli, hvitløk, paprika (alt etter ønske)

Kutt kyllingen i biter og ha det i en hurtigmikser. Kjør på full guffe frem til kyllingen har blitt en jevn masse. Ha i resten av ingrediensene og kjør i ca. 1 min.
Lag passelig store kaker og stek de under lokk på svak varme til de er gjennomstekte. For mer nuggetsfeeling kan man bruke knust baconsnaks som panering, det høres ikke godt ut men smaker fantastisk!


Næringsinnhold:
Energi: 800 kcal
Karbohydrat: 0,6 g.
Fett: 50 g.
Protein: 83 g.

Fløyelsgrøt med smørøye

God og mettende fløyelsgrøt, eller som vi kaller det hjemme hos meg, smørgrøt!

50 g meierismør
1/2 dl fløte
2 dl vann
1-2 ts JBKM (Johannesbrødkjernemel)
1/2 ts søtning
Kanel

Smelt smør og bland i JBKM. Ha i fløte, vann og søtning mens du pisker kraftig. Kok opp og la småkoke i 2 min. Ha på kanel, søtning (jeg brukte splenda) og gjerne et smørøye.


Næringsinnhold:
Energi: 600 kcal
Karbohydrat: 2,5 g.
Fett: 60 g.
Protein: 2 g.

Lavkarbopizza med næringsinnhold:















Hjemmelaget tomatsuppe på 10 minutter

1 boks Landlord hele tomater
50 g. meierismørsmør
1/2 dl fløte
5 dl vann
1/2 dl olje
1 ss seterrømme
1/2-1 ts JBKM (Johannesbrødkjernemel) Dagens frokosttips: Hjemmelaget tomatsuppe på 10 minutter
Salt, pepper, hvitløk, chillipulver, meksikans chillipulver, paprikakrydder, oregano

Bland vann, tomater og smør sammen og la det koke opp.Kjør med stavmikseren til det blir en jevn purè. Ha i resten av ingrediensene og la det småkoke i ca. 5 min. Ha gjerne kokt egg og basilikum til.


Næringsinnhold i hele suppen:
Energi: 850 kcal
Karbohydrat:  5 g.
Fett: 110 g.

Innbakt kylling med sursøt saus

Innbakt kylling:
2 kyllingfiletter
Grønn paprika
Løk
5 dl Rapsolje til friteringen
150 g. smeltet smør
1,5 ? 2 dl vann
3 ts JBKM (konsistensen skal være litt tykkere enn vaffelrøre)
Salt, pepper og eventuelt annet krydder
1. Forvarm frityrovn eller varm opp olje i en kjele (med lokk) til ca. 180 grader
2. Skjær opp kyllingen i "munnfull" store biter
3. Smelt smøret og bland i JBKM. Ha i vann litt og litt mens du pisker. Kryddre og la stå i kjøleskapet i ca. 20 min,
4. Kutt opp grønnsakene i passe store biter
5. Dypp kyllingbitene i røra og legg de forsiktig i den varme oljen (Bruk skaftet på en tresleiv for å se at oljen er varm, dersom oljen "bruser" rundt tresleiva er den varm nok)
6. Friter kyllingen til de får en gylden farge og legg de i en ildfast form med tørkepapir i bunnen
7. Friter grønnsakene til de blir møre

Sursøt saus:
100 g Landlord tomat på boks (1,5 g. kbh)
1/2 chilli uten frø (0,4 g. kbh)
30 g. grønn paprika (0,8 g. kbh)
15 g. rød paprika (0,6 g. kbh)
15 g. løk (0,9 g. kbh)
1/2 dl rapsolje
1/2 ts søtning
Krydder; salt, pepper, hvitløkspulver, chillipulver, oregano, grassløk
Bland alt utenom paprikaen i en bolle og kjør de til en purè med stavmikser. Tilsett paprikaen og bland godt. Kok opp og la det stå å putre i 2-3 min på svak varme.

Lavkarbokos: KaffeLatte med eggemelk!

Dette er en veldig god, enkel og mettende kaffelatte. Jeg syntes det hørtest helt forferdelig ut første gang jeg lagde det. Var faktisk 110% sikker på at dette kom til å smake hoppetau, men nei, det er godt!

Eggemelk:
50 g meierismør
1 egg
2-3 dl vann
1-2 ts espressopulver
Smelt smørret og bland i vannet, la det koke. Bland med stavmikser (skummer masse) tilsett så egget og bland til du får ønsket mengde skum. Hell over i en passelig stor kopp, tilsett espressopulver og ønsket mengde søtningsmiddel.

(Skummet formet seg som et eple, ganske så fint om jeg må si det selv!)

Energi: 600 kcal
Karbohydrat: 2 g.

Kjempegodt og kjempeenkelt!

En innføring i ketolysekuren: Kosttilskudd

Nå som bloggen er splitter ny tenkte jeg å benytte meg av sjansen til å kort vise dere hvilke kosttilskudd jeg tar daglig.

Mange lurer på dette med kosttilskudd, er det bare humbug eller ligger det noe i å ta disse tilskuddene?
Vel, jeg er ikke noen lege men jeg føler jeg har store gevinster av å ta tilskuddene.

Jeg anbefaler alle som har et karbohydratredusert kosthold å ta tilsvarende kosttilskudd som det jeg gjør. Dersom du ikke ser poenget i å ta alle bør du hvertfall investerer i magnesium. Det er IKKE deilig med alle krampene som følger med magnesiummangel...




Har du noen forslag?

Nå som jeg har en helt ny blogg er sidene egentlig litt blanke i forhold til hva jeg skal blogge om.

Kommer til å fortsette som før, men nå er gulvet åpent dersom det er noen som vil foreslå at jeg gjør noe anderledes! :)

Er det noen som har ønsker om hva jeg skal blogge mer/mindre om?

 

 

Vil du følge den nye bloggen min?

For å følge meg på bloglovin trykker du på denne linken ♥

Jeg har forresten også presentert bloggen min på Bloggurat, spennende spennende! Klarte tilogmed å plasse min blogg i Drammennorske bloggkart!

Blir ratt helt stolt av mine egne tekniske ferdigheter her!

, Jevnaker

Min egen lille online kokebok hvor alle oppskriftene er lavkarbo :) Har du spørsmål ang. ketolysekuren er det bare å sende melding. Jeg er godkjent ketolysekursleder så liker å tro at jeg kan svare på de fleste spørsmål rundt et ketogent kosthold :)

Norske blogger
hits