Frokost

Kjempegode lyse -og mørke lavkarboknekkebrød!

Siden det straks er ett år siden sist jeg postet noe her tenkte jeg at det kanskje var på tide å tørke støvet av gamle vaner og gi denne bloggingen en sjanse til.
Det ga meg jo så mye sist jeg gjorde det! 

For tiden sliter jeg veldig med nyrebekkenbetennelse og etter fem(!!) misslykkede antibiotikakurer fikk jeg en åpenbaring: Kanskje lavkarboen kan gjøre meg frisk! 
So here goes!

Første bud er jo å lage funksjonell mat man kan ha tilgjengelig og da er jo knekkebrød helt fantastisk!

Lyse knekkebrød:
2,5 dl ristede sesamfrø
2 dl malte mandler. Jeg fjerna "skinnet" på de før jeg malte de
3-4 eggehviter
ca. 50 gr. revet gulost.
1 ss fiberhusk
1 ts olje

Fremgangsmåte:
- Ha mandlene og vann i en kjele, kok opp, fjern "skinnet" og mal de. 
- Bland eggehviter og ost med en stavmikser til du får en jevn røre
- Rist sesamfrøene lett
- Bland alt sammen til en røre og spre det ut over 1-2 stekebrett dekket med bakepapir smurt med litt olje. Jeg bruker slikkepott til å spre det utover med
- Rill opp ønsket størrelse på knekkebrødene med en pizzakutter, jeg fikk 32 stk på denne røren.
- Stek midt i ovnen på 160 grader i ca. 40 min (ikke varmluft).
- Knekkebrødene er ferdige når de får en litt gylden overfalte
 

Næringsinnhold:Næringsinnhold pr. knekkebrød (32 stk)
Kalori: 3353104,7
Karbohydrat: 26,80,8
Protein: 148,84,65
Fett:  290,5 9,1

 
Mørke knekkebrød:
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2,5 dl kruskakli
3 dl solsikkekjerner
0,5 dl gresskarkjerner
2 ss  fiberhusk
1/2 ts salt
1 ts sukrinmelis 

Fremgangsmåte:
- Bland alle ingrediensene og ha de over på to stekebrett dekket med bakepapir
- Rill opp ønsket størrelse på knekkebrødene
- Stek ett og ett brett midt i ovnen på 160 grader i en time. Har du varmluft kan du steke begge samtidig men pass på å bytte plass på de et par ganger under steking

Næringsinnhold:Næringsinnhold pr knekkebrød (32):
Kalori: 276473,87
Karbohydrat: 36,81,1
Protein: 114,93,5
Fett:220,9 6,9

 Slik ble resultatet: 



Jeg syns faktisk de lyse smakte best. Oppbevarer de mørke i en boks på benken og de lyse i en boks i kjøleskapet. 


Dagens veldig sunne og veldig enkle lavkarbofrokost

Etter to uker med skikkelig møkkdårlig form føler jeg meg ENDELIG frisk igjen!
Somregel etter jeg har vært syk så får jeg for meg at jeg ikke spiser nok fisk og at det er en av grunnen til at jeg ble syk i utgangspunktet. SÅ til frokost de siste dagene har det blitt....wait for it....fisk!

Rimi hadde tilbud på røkelaks så da har det blitt det og eggerøre de siste dagene, selvom jeg egentlig ikke er noe videre stort fan av laks annet enn på grillen.

Etter at jeg så at Gordon Ramsey lagde eggerøre med cream fresh har jeg begynt å ha i seterrømme og det gjør at det smaker enda bedre!
Jeg bruker:
- 2 egg
- 1 ts seterrømme
- 1 ss fløte
- litt salt
- 1-2 ts tørket gressløk
- 1 ss meierismør til steking
- 3 skiver røkelaks

Og vips så er det frokost:

Totalt næringsinnhold:
Kalori: 450
Karbohydrat: 2,5 g.
Fett: 34 g.
Protein: 27 g.


Dagens fattigmannsfrokost:

Dagens frokost blei litt sånn fattigmannskost-preget. Sunnhetsmonsters beskrivelse av kjøleskapet mitt da hun var på besøk igår var "Der var det sprit, sprit, litt mer sprit ooog sprit" for jeg glemte jo selvfølgelig å ta med meg maten fra foreldra mine og ned til meg selv. Heldigvis var mamma og pappa i sverige for en stund siden og da kjøpte de med 3 kg ost til meg, så den var det mer igjen av!

Frokosten ble rett og slett:
- Gulost med smøreost


Så og si karbofrifrokost som virkelig mettet i mange timer. Jeg spiste klokka 10, nå er klokka 3 og nå skal jeg butikken for å kjøpe bakepapir så jeg kan lage lunsj.

Lenge leve metthetsfølelsen på lavkarbo!

Lavkarbo-fiskefrokost:

Straks er det dags for å tusle til skolen å ha enda en eksamen.. Mat er ganske så viktig når man driver å stresser med sånt tull. Jeg har alltid vært dårlig med maten når eksamenstiden kommer men i år har jeg bestemt meg for å ta meg tid til å lage ordentlig måltider, det må da være positivt for de små grå vil jeg tro.

Du trenger:
- 150 g. sei
- 100 g. blomkål
- 50 g. sopp
- 2 ss olje
- 1 ss seterrømme
- Ønsket type krydder.
Gni oljen godt inn i fisken og ha på ønsket krydder. Kutt opp grønnsakene og legg både det og fisken i en ildfast form. Stekes i ca. 10 min på 170 grader. Kjempegodt med en god ss seterrømme og smeltet meierismør til!

Totalt næringsinnhold:
Energi: 400 kcal
Karbohydrat: 5 g.
Fett: 30 g.
Protein: 28 g.

Nå skal jeg bare ha litt disko for naboene mine før det er rett på skolen.. De har hørt på litausk folkemusikk i hele dag så nå får de høre på nach-musikken fra forje helg, igjen. Heldiggrisene! :)

Dagens frokosttips: Ferske reker med dill og majones

Denne helgen har vært utrolig koselig! På fredag var jeg ute med litt folk jeg gikk på videregående med og på lørdag var det personalfest på jobben også skulle vi ut på Z etterpå.
Jeg fant ut at jeg skulle dra litt tidligere fra personalfesten for å møte en kamerat og hans kamerater, så enden på visa ble at vi aldri kom oss til Z engang. For det er visst sånn, at om man er gutt og har på seg shorts da kommer man ikke inn gitt, shortsdiskriminering spør du meg! Du har missforstått noe hvis du driver utested i Drammen og tror vi skal kle oss opp som Bærumssnobber...
Men vi var mange andre koselige steder og møtte massemasse koselige folk!

Så, det er i alle fall derfor jeg ikke har blogget noe denne helgen. Jeg kom hjem utpå ettermiddagen idag med store planer om å sove, men neida det var jo Godsetkamp idag.. Så istedenfor å sove blei det å høre på jubel og hyl fra Marienlystbanen. Godset vant i det minste da, så gratulerer!

Men nå er det nok babbel!


Reker med majones og dill er utrolig godt og sunt.
Jeg kjøpte med over 2 kg reker hjem til foreldrene mine på fredag, feilberegna hvor mye vi spiste ganske grovt. Men godt var det hvertfall!



Stekt egg med majones

Dette er en kjempegenial men veldig lite kreativ frokost. Den passer supert hvis man har litt dårlig tid en dag. Det lages på et blunk og metter i mange timer.

Du trenger:
- 2 egg
- 2 ss fløte
- Salt og pepper
- Meierismør til steking
- 30-50 g. ekte majones
Pisk egg, fløte, salt og pepper og stek på lav varme til alt er gjennomstekt. Ha på masse majones og spis deg god og mett!Totalt næringsinnhold:
Energi: 710 kcal
Karbohydrat: 2,3 g.
Fett: 72 g.
Protein: 14 g.


Ytrefilet med blomkål

På lavkarbo så behøver man ikke nødvendigvis følge Ola-Nordmanns retningslinjer for hvilke type måltider man skal spise når på dagen. Spis det du har lyst på når du er sulten og spis deg passe god og mett, enkelt og greit!

Jeg har nettopp kommet hjem fra Sverige og tenkte som så at litt ordentlig mat det slår ikke feil.

Du trenger:
- 150 g. ytrefillet av svin
- 100-150 g. blomkål
- 50 g. meierismør
- Ønsket krydder
Kryddre kjøttbiten og stek den på lav varme til den er gjennomstekt. Kok opp vann, ha i blomkål og la stå til det blir passe mykt. Hell av vannet, ta en potetmoser/stavmikser eller annet og grovmos blomkålen sammen med meierismøret. Ha alt over på en tallerken og kos deg!


Totalt næringsinnhold:
Energi: 570 kcal
Karbohydrat: 4 g.
Fett: 50 g.
Protein: 37 g.


Omelett med sprøtt ostelokk

I helgen har jeg tatt meg en planlagt men ufrivillig frihelg. Mamma og tante hadde laget et kjempeflott overraskelskalas for bestefar som nettopp fylte 70 år. For å ikke ende opp i dårlig form på selskapet tok jeg fri på fredag. Søndag hadde vi restelag hos tante, så da var det heller intet håp for lavkarbo.
MEN, nå er det mandag og nå er jeg ferdig med utskeielser!

Dagens frokosttips er veldig enkel å lage og det smaker kjempegodt!
- 6 egg
- 6 ss fløte
- 1 pakke bacon kuttet i tærninger
- Ønsket mengde ost
- Salt, pepper, chillipulver, gressløk
- 1 ss meierismør til steking
Pisk egg, fløte og krydder. Stek baconet i smøret og ha så bacon og stekefett over i røren. Risp opp ost og ha ca. halvparten i røren. Hell alt over i en steikepanne, dekk omeletten med resten av osten og dryss over gressløk og litt salt. Stek på lav varme til omeletten er halvveis gjennomstekt. Ha alt så over på et stekebrett dekket med folie og stek midt i ovnen i ca. 5 minutter på 180 grader. Sett omeletten på toppen i ovnen i ca. 1 minutt for å få en sprø overflate.




Totalt næringsinnhold:
Energi: 1900 kcal
Karbohydrat: 3,5 g.
Fett: 163 g.
Protein: 100 g.


Lapper med pålegg

Noen ganger er det godt å bare ta frem en "brødblings", slenge på noe pålegg og vips er maten klar. Så det ble løsningen denne gangen!

- Tre lappeskiver
- Meierismør, skjær det gjerne med ostehøvel, da får man et godt tykt lag
- Røkt skinke
- Danske remoulade
- Cherrytomater
Er du av typen som trenger en kaffekopp ved sidenav frokosten er denne rik på fett og kjempegod!

Næringsinnhold:
Energi: 470
Karbohydrat: 3 g.
Fett: 38 g.
Protein: 23 g.


Rømmegrøt

Rømmegrøt og spekemat er kjempegodt å starte dagen med! Nå hadde ikke jeg spekemat men grøt aleine er også kjempegodt!

Jeg bruker følgende oppskrift:
- 50 g meierismør
- 2 ss seterrømme
- 3 ss fløte
-  1/2-1 dl vann
- 1/2-1 ts JBKM (johannesbrødkjernemel)
- 1 ts sukrinmelis

Smelt smøret og bland inn jbkm. Ha i resten av ingrediensene. Ha de i en ting av gangen og rør godt mellom hver ting. La grøten småkoke et par minutter på lav varme. Ha over i en skål og ha på søtning, kanel og smørøye



Næringsinnhold:
Energi: 665 kcal
Karbohydrat: 3 g.
Fett: 72 g.
Protein: 2,3 g.

Baconsurret avokado med ostefyll

Både avokado, brie og bacon er supre fettkilder. Sammen utgjør de en smakfull og mettende start på dagen!

Du trenger:
- 1 avokado
- 4-6 skiver bacon
- Ost, jeg brukte Brie
- Salt, pepper og chilli
- 1 ss meierismør til steking
Fjern skall og kjerne fra avokadoen og legg brie i hullet hvor kjernen var sammen med krydder, lukk den. Dekk avokadoen med baconskiver, bruk tannpirkere for å holde alt på plass. Stekes i meierismør i pannen til baconet får en sprø overflate. Ha avokadoen over på en panne og stek i 5-10 minutter nederst i ovnen på 180 grader.


Næringsinnhold:
Energi: 840 kcal
Karbohydrat: 0,9 g.
Fett: 81 g.
Protein: 22 g.

(Utgangspunktet for denne retten har jeg funnet på www.lavkarbo.no)

Tre smakfulle retter med bacon

Det er mandag.. Jeg hater mandager! På mandager starter aldri bilen min når jeg trenger at den skal det, jeg forsover meg alltid og jeg angrer på at jeg ikke brukte søndagen til noe produktivt.
Mandager er en ordentlig møkkadag, rett og slett!

Fordi jeg er så uendelig positiv til mandager tenkte jeg å slå ann med ikke èn, ikke to men tre - ja TRE forskjellige frokosttips!

Med litt mat i magen øker humøret til det bedre, så hvorfor ikke starte dagen med noe ordentlig godt?


- 1-2 egg
- 3 skiver bacon
- 1-2 ss fløte
- 1/2 avokado
- 4 cherrytomater
- 50 g. ost
- 1 ss meierismør
Stek bacon i meierismøret, pisk sammen egg og fløte og hell over baconet. Ha på ost, avokado og cherrytomater. La stå på svak varme under lokk i ca. 5 min. Jeg har en ministekepanne (kjøpt på biltema) som er perfekt for 1-personsfrokostomeletter! 

Næringsinnhold:
Energi: 900 kcal
Karbohydrat: 3,1 g.
Fett: 80 g.
Protein: 38,6 g.

 


- 1 avokado
- 50 g. brie eller annen ost av ønske
- 150 g. bacon

Næringsinnhold:
Energi: 1015 Kcal
Karbohydrat: 1 g.
Fett: 96 g.
Protein: 32,5 g.

 


- 1 egg
- 150 g bacon
- Idun ketchup uten tilsatt sukker

Næringsinnhold:
Energi: 560
Karbohydrat: 1 g.
Fett: 50 g.
Protein: 25 g.

Ønsker alle en go'mandag med smil, latter og biler som starter!

- Linda ♥

Ostesufflè







Fløyelsgrøt med smørøye

God og mettende fløyelsgrøt, eller som vi kaller det hjemme hos meg, smørgrøt!

50 g meierismør
1/2 dl fløte
2 dl vann
1-2 ts JBKM (Johannesbrødkjernemel)
1/2 ts søtning
Kanel

Smelt smør og bland i JBKM. Ha i fløte, vann og søtning mens du pisker kraftig. Kok opp og la småkoke i 2 min. Ha på kanel, søtning (jeg brukte splenda) og gjerne et smørøye.


Næringsinnhold:
Energi: 600 kcal
Karbohydrat: 2,5 g.
Fett: 60 g.
Protein: 2 g.

Hjemmelaget tomatsuppe på 10 minutter

1 boks Landlord hele tomater
50 g. meierismørsmør
1/2 dl fløte
5 dl vann
1/2 dl olje
1 ss seterrømme
1/2-1 ts JBKM (Johannesbrødkjernemel) Dagens frokosttips: Hjemmelaget tomatsuppe på 10 minutter
Salt, pepper, hvitløk, chillipulver, meksikans chillipulver, paprikakrydder, oregano

Bland vann, tomater og smør sammen og la det koke opp.Kjør med stavmikseren til det blir en jevn purè. Ha i resten av ingrediensene og la det småkoke i ca. 5 min. Ha gjerne kokt egg og basilikum til.


Næringsinnhold i hele suppen:
Energi: 850 kcal
Karbohydrat:  5 g.
Fett: 110 g.

, Jevnaker

Min egen lille online kokebok hvor alle oppskriftene er lavkarbo :) Har du spørsmål ang. ketolysekuren er det bare å sende melding. Jeg er godkjent ketolysekursleder så liker å tro at jeg kan svare på de fleste spørsmål rundt et ketogent kosthold :)

Norske blogger
hits